- De Nederlandse overheid heeft de fabrikant van generieke medicijnen InnoGenerics sinds 2020 financieel gesteund, mede om strategische redenen.
- Van het idee om meer in te kopen bij een Nederlandse medicijnfabrikant om minder afhankelijk te worden van China en India, is echter weinig terecht gekomen.
- Zorgverzekeraars hebben systematisch gekozen voor de lagere prijzen van buitenlandse fabrikanten.
- Lees ook: Zoveel extra risico loop je echt met hoger eigen risico voor zorgverzekering: bekijk de grafiek
De Nederlandse overheid heeft de fabrikant van generieke medicijnen InnoGenerics sinds 2020 financieel gesteund, ook als aandeelhouder. Tegelijk is van de strategische overweging om minder afhankelijk te worden van het buitenland voor de levering van medicijnen, weinig terecht gekomen.
Uit een jaarverslag van InnoGenerics waarover het Financieele Dagblad beschikt, blijkt dat de staat sinds 2020 een belang had van 20 procent in de medicijnfabrikant.
Tegenover de krant geeft directeur-grootaandeelhouder Lucas Jan Wierda aan dat het faillissement niet nodig was geweest, als het ministerie van Volksgezondheid zich had gehouden aan toezeggingen over orders.
InnoGenerics kreeg echter zeer weinig aanbestedingen van zorgverzekeraars. Die zijn blijven selecteren op de laagste prijs. Hierdoor draaide de fabriek op slechts 25 procent van z’n capaciteit. “Als de fabriek op de helft van zijn capaciteit had kunnen draaien, hadden we al break-even gedraaid”, aldus de directeur tegen het FD.
Het ministerie geeft tegen de krant aan alleen te hebben toegezegd zorgverzekeraars te zullen wijzen op de mogelijkheid om bij InnoGenerics in te kopen, om minder afhankelijk te worden van het buitenland.
InnoGenerics, dat in Leiden is gevestigd, sluit definitief de deuren, zo bleek afgelopen week. De curator van het bedrijf heeft geen overeenkomst kunnen sluiten over een doorstart van het bedrijf, dat zo’n negentig medewerkers had.
InnoGenerics maakte generieke geneesmiddelen, die als goedkoper alternatief gelden voor merkmedicijnen. Mogelijke overnamekandidaten zagen geen kans om op korte termijn de productie op te schroeven, ook omdat de regulering van de medicijninkoop in Nederland dit moeilijk maken.
Nederland wordt voor levering generieke medicijnen afhankelijker van buitenland
InnoGenerics maakte geneesmiddelen in tabletvorm in opdracht van andere bedrijven, onder andere tegen jicht, depressie en hart- en vaatziekten.
Het wegvallen van de fabrikant maakt Nederland voor deze medicatie afhankelijker van het buitenland, met name van Aziatische landen. Tekorten zijn dan na verloop van tijd niet uit te sluiten, maakte minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vlak na het faillissement duidelijk.
De Leidse fabriek was tot 2020 in handen van de Indiase medicijnfabrikant Aurobindo Pharma. Dat bedrijf verplaatste veel van de productie naar China en India, waarna InnoGenerics met hulp van de overheid werd overgenomen.